dimecres, 26 d’octubre del 2016

Intel·ligències múltiples

Bon dia companys i companyes el tema que us presentaré avui serà sobre les intel·ligències múltiples i de com la tecnologia pot influir en el desenvolupament d'aquestes.

Per iniciar el tema podem parlar que la teoria de les intel·ligències múltiples va ser creada pel psicoleg Howard Gardner.
Gardner va dir que l'ésser humà requereix del desenvolupament de diferents tipus d'intel·ligència. Així doncs, Gardner no entra en la contradicció amb la definició d'intel·ligència com "la capacitat de solucionar problemes nous de manera efectiva".

Hi ha 8 tipus d'intel·ligència:

1. Intel·ligència lingüística: Capacitat de dominar el llenguatge i poder comunicar-nos amb els altres. Però no només fa referència a l'habilitat per a la comunicació oral, sinó també a altres formes de comunicar-se com l'escriptura, els gests...
2. Intel·ligència logicomatemàtica: Capacitat per al raonament lògic i la resolució de problemes matemàtics.
3. Intel·ligència espacial: Habilitat per poder observar el món i els objectes des de diferents perspectives. Aquestes persones solen tenir capacitats que les permeten idealitzar imatges mentals i dibuixar i localitzar detalls.
4. Intel·ligència musical: Habilitat per la interpretació i composició de música, tot i que la música és un talent universal per tant és una intel·ligència que tenen totes les persones.
5.Intel·ligència corporal i cinestèsica: Habilitat per usar ferramentes, i per altra part, tenen la capacitat per expressar els seus sentiments mitjançant el cos.
6.Intel·ligència intrapersonal: Aquesta ens capacita per comprendre i controlar l'àmbit intern d'un mateix. Aquestes persones són capaces d'accedir als seus sentiments i emocions i reflexionar sobre aquestes.
7. Intel·ligència interpersonal: Capacitat per empatitzar amb les altres persones, tenen la capacitat per detectar i entendre les circumstàncies i problemes dels altres.
8. Intel·ligència naturalista: Permet detectar, diferenciar i categoritzar els aspectes relacionats amb la naturalesa (animals, plantes, el clima...). És una de les intel·ligències essencials per a la supervivència de l'ésser humà.


Garner afirma que totes les persones tenen cada una de les 8 classes d'intel·ligència però que cadascú destaca més en unes o en altres.

Per tant hem de ser conscients que com a docents ens trobarem a la classe amb diferents alumnes amb diferents capacitats i diferents intel·ligències i aquestes s'han de treballar totes i a més, potenciar-ne d'altres que potser no tenen tan diferenciades, i una de les eines que podem utilitzar per desenvolupar-les és la tecològia, ja que hi ha molts de programes diferents per fer-ho possible i a més és una metodologia que als alumnes els motiva més.
Per desenvolupar-les podem fer servir per exemple:
Intel·ligència naturalista: Pots fer una excursió i gravar-la i després treballar a classe la tipologia de plantes animals, el clima; les diferències...
Intel·ligència logicomatemàtica: Podem treballar-la a través del WetQuest on hi ha moltes activitats per potenciar-ho.
Intel·ligència lingüística: Ho pots fer a través de blogger, ja que és una eina on tu pots potenciar la llengua, l'escriptura...
La intel·ligència interpersonal: La pots treballar a partir de les reds socials perquè en aquestes interactues amb altres persones.
La intel·ligència intrapersonal: Una de les tecnologies que pots fer servir per millorar-la és la chrome app on pots fer un test de personalitat, i així et pots conèixer més a tu mateix.
La intel·ligència musical la podem treballar amb un karaoke.
La intel·ligència visual-espacial la pots millorar amb un creador de presentacions com ara el prezi on tu dissenys a la teua manera les presentacions.
La intel·ligència corporal- cinètica la podem millorar a través de vídeos en línia on pots mirar diferents esports i balls... i millorar-te a tu mateix actuant per imitació.

Com a conclusió crec que la tecnologia sí que pot afavorir al desenvolupament de les inteligències, ja que hi ha molt de programari divers per fer-ho i a més és una manera més divertida i dinàmica d'aprendre.

Salutacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada